JAVITE NAM SE

VARAŽDIN

Što možete vidjeti i doživjeti u Varaždinu
KAS centar

Varaždin, nekadašnji glavni grad Hrvatske, i izvan granica poznat je kao prijestolnica baroka, umjetnosti i glazbe. Važno je gospodarsko, kulturno i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske i prvi grad u zemlji koji je imao vatrogasno društvo. Danas privlači posjetitelje iz Hrvatske, ali i Europe i nudi priliku za jedinstvenu šetnju povijesnom gradskom jezgrom uz inspirativan doživljaj prošlosti u sinergiji sa sadašnjošću. Što sve možete vidjeti i istražiti u Varaždinu, saznajte ovdje.

Ako želite produljiti svoj boravak u gradu koji će vas inspirirati, zadiviti i očarati, svakako rezervirajte sobu u novouređenom hotelu Turist Varaždin.

Od sada u novom ruhu, hotel odiše elegancijom, a gostima nudi još više udobnosti. Osim toga, u novom hotelskom wellness-centru Hedona možete se opustiti, odmoriti i napuniti baterije uz bogatu ponudu wellness-sadržaja i sauna.

Za sve prave gurmane i ljubitelje vrhunske gastronomije restoran Nobel pripremio je impresivan jelovnik.

Ako vam više odgovara malo ležerniji stil, restoran Angelus u samom središtu grada pravo je mjesto za vas.

KAS centar

„Španciranje“ započnite u varaždinskom Starom gradu gdje ćete uz brojne povijesne eksponate, od štitova, pušaka, umjetnina i namještaja do mode iz davnih vremena, izgubiti pojam o vremenu i vratiti se u doba vitezova. U gradskom muzeju u sklopu Staroga grada otkrijte uzbudljivu povijest Varaždina.

Ako ste ljubitelj prirode i zanima vas sve što hoda i leti, a ima šest ili osam nogu, onda je Entomološki odjel u palači Herzer pravo mjesto za vas – istražite uzbudljiv muzejski postav „Svijet kukaca“!

Posjet Varaždinskoj katedrali, jednoj od najpoznatijih ranobaroknih sakralnih građevina u sjevernoj Hrvatskoj koju su između 1642. i 1646. izgradili isusovci, nikako nemojte propustiti.

Prve katedralne orgulje postavljene su davne 1649. godine, a nakon požara 1665. zamijenjene su novima. Godine 1747. varaždinski orguljaš Josip Papa ponovo je izgradio nove, a između 1988. i 1998. godine zamijenjene su petim po redu orguljama čija su kvaliteta i snaga zaslužne za raskošne izvedbe, osobito tijekom koncerata u okviru glasovitih Varaždinskih baroknih večeri.

Želite li čuti zvuk toga impozantnog instrumenta u nešto drugačijem izdanju, možemo samo za vas, uz prethodnu najavu, organizirati intiman koncert evergreena. To je uistinu poseban doživljaj –bezvremenska glazba u okruženju impresivne barokne raskoši!

Ljubitelji hortikulture i  parkovnog oblikovanja ne mogu zaobići varaždinsko groblje koje je Varaždinu priskrbilo i titulu grada s najljepšim grobljem u ovom dijelu Europe.

Posjetite li Varaždin krajem kolovoza, ne propustite uživati u Špancirfestu – najdugovječnijem festivalu dobrog štimunga – jela, pića, teatra, glazbe i kreative u Hrvatskoj. A kako bi se i najmlađi posjetitelji dobro zabavili, tu je nezaobilazni Vindiland za pregršt igre, smijeha i veselja.